<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vil gjøre hva som helst for å skade flest mulig

JP Morgan-sjef Jamie Dimon tror USA går mot «en slags myk landing», men holder seg på den forsiktige siden.

Publisert 24. apr. 2024 kl. 10.10
Oppdatert 24. apr. 2024 klokken 11.10
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 327 ord
FORSIKTIG: JP Morgan-sjef Jamie Dimon. Foto: Bloomberg

De siste to årene har det vært en frykt i markedet for at Federal Reserves hyppige renteøkninger ville sende amerikansk økonomi inn i resesjon, men så langt er det lite som tyder på det. 

– Amerikansk økonomi er utrolig og har blomstret en stund. Så langt ser økonomien ut til å gå mot en slags myk landing, men der er jeg på den forsiktige siden, sa JP Morgan-sjef Jamie Dimon ifølge Financial Times i et intervju hos Economic Club of New York.

Han trakk videre frem et ordtak fra sine tidlige dager på Wall Street.

– Markedene vil gjøre hva som helst for å skade flest mulig. Dette kan være ett av disse tilfellene, fortsatte Dimon, som i et CNBC-intervju sent i februar karakteriserte en resesjon som over 50 prosent sannsynlig.

Fed hever renten?

Den gang advarte også Dimons likesinnede i Goldman Sachs, David Solomon, investorene mot å bli altfor sterke i troen på at Fed styrer mot en myk landing. Han hadde da blitt mer pessimistisk til utviklingen av amerikansk økonomi sammenlignet med sine uttalelser i september om at «sjansene for en myk landing nå er betydelig høyere.»

Markedet håpet lenge at Fed ville starte rentekuttene til sommeren, og tidlig i 2024 ble det priset inn 6-7 rentekutt i USA i år. Men amerikansk inflasjon har fortsatt å overraske på oppsiden, og i forrige uke advarte UBS om at man nå bør forberede seg på at Fed hever renten i stedet for å kutte den.

Oljen overrasker

Videre uttrykte JP Morgan-sjef Dimon tirsdag overraskelse over den geopolitiske situasjonen i Midtøsten ikke har sendt oljeprisene høyere enn dagens nivåer. Frontkontrakten for Brent-oljen står onsdag i 88,60 dollar pr. fat. 

– Jeg er litt overrasket over at ting ikke har blitt verre for olje og gass. Det tar ikke mye til for å sende olje- og gassprisene tilbake til 120 dollar eller høyere, uttalte han ifølge Financial Times, og viste til risikoen for angrep på energiinfrastruktur.