<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Yen faller – utløser frykt i valutamarkedet

Yen krysser 155 mot dollar for første gang siden 1990. Finansdepartementet vurderer tiltak som utløser frykt i valutamarkedet.

Publisert 24. apr. 2024 kl. 15.57

Japanske yen har krysset 155-nivået mot dollar onsdag og er da på sitt laveste mot dollar på 34 år (USDJPY). Yen har ikke vært så svak mot dollar siden juni 1990. Denne markante svekkelsen har igjen vekket til live forventninger om intervensjon fra Japans finansdepartement. 

Finansminister Shunichi Suzuki og andre politiske ledere har uttrykt at de nøye overvåker valutamarkedet og er beredt til å handle slik de mener er nødvendig for å støtte japanske yen.

Markedets oppmerksomhet er nå rettet mot Bank of Japans (BoJ) møte denne uken, der det forventes at diskusjonene vil sentrere seg rundt svekkelsen og dens potensielle innvirkning på inflasjonen.

«Til tross for ingen endringer i rentenivåene i USA og Japan, har yenen raskt svekket seg mot dollaren», uttalte Mitsuhiro Furusawa, tidligere visefinansminster for internasjonale anliggender.

Han la til at om denne trenden fortsetter, vil det komme en intervensjon, uttalte han og la til at «vi er veldig nærme.»

Tror ikke på ny renteøkning enda

Ifølge Nikkei anses en ytterligere renteøkning som usannsynlig på fredag, mens BoJ følger nøye med på inflasjonsutviklingen. Sentralbanken legger spesielt vekt på kjerneinflasjonen og vurderer nøye timingen for eventuelle fremtidige rentejusteringer.

«Risikoen for en intervensjon fra BoJ er høy, den er også tilstede uavhengig av nivået,» uttalte Win Thin, global leder for markedsstrategi hos Brown Brothers Harriman.

I 2022 intervenerte Japan tre ganger i valutamarkedet for å støtte yenen, da en dollar kostet 151,95 yen. Totalt ble det brukt 9 trillioner yen, eller om lag 58 milliarder dollar, på disse intervensjonene.