<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Buchardt: Tror hotellene må endre seg dramatisk

Hotelleier Arthur Buchardt tror at å «spille for døren» kan bli en nødvendighet i kurs- og konferansemarkedet fremover.

Publisert 26. des. 2020 kl. 09.03
Oppdatert 14. juni 2023 klokken 08.36
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 522 ord

– Jeg tror hotellbransjen vil se en helt annen hverdag i årene som kommer. Mye av de hotellene vi har, er til kurs og konferanser, møter og landsmøter. Slike blir det færre av, og de blir mindre, sier Buchardt i et intervju på Finansavisens julepodcast.

– Det gjør at hotelloperatører er nødt til å tenke nytt, og vi som eiere må også tenke nytt. Folkene som sto og organiserte køen, passer kanskje ikke nå, så det blir en dramatisk omstilling, tror jeg.

Leieinntektene ned 33 prosent

Til Finansavisens eiendomsmagasin uttalte Buchards sønn og makker, Anders Buchardt, i november at selskapets leieinntekter har falt med en tredel til 200 millioner kroner i år. 

AB Invest som eies 50/50 av far og sønn eier 12 hoteller med tilsammen 3.400 rom. Mesteparten driftes av Petter A. Stordalens Choice-kjede. I tillegg har de noe kontoreiendom og bygger hytter i fjellheimen.

– Inntektene vil ikke falle noe særlig mer på hotellsiden, kanskje heller ta seg opp. På bolig, kontor fjellhyttetomter og boliger kommer vi til å være mer aktive enn å bygge hoteller, for det er lenge til det blir bygget hoteller i samme skala som det vi har holdt på med, sier senior

– Vi leier ut til operatører så det er begrenset hva vi kan gjøre, men vi prøver å motivere dem til å være kreative.

Må ta mer tak selv

Han tror at hotellbransjen fremover må ta mye mer tak selv, ikke vente på at folk bestiller seminarer og konferanser.

– Kanskje vi må lage dem selv. I artistbransjen er det en del artister som «spiller for døren» (blir honorert utfra antall betalende publikum, red. anm.) Vi kan se foredragsholdere som «spiller for døren», så det er bare om å gjøre å tenke nytt, sier han.

Mindre offentlige kunder

– Offentlig sektor har vært en betydelig etterspørrer av kurs og konferansehoteller, det tror jeg blir redusert, sier Buchardt.

Problemet med et hotell eller en båt, er skroget. Det får du ikke gjort så mye med, men innmaten kan man få gjort noe med. Det koster penger, og det er risiko i det, men man er nødt til det. Vi konverterer nå til noe mer turistprofilert, og det går på det fysiske innholdet. Selv om reiseaktivitet sydover kommer til å ta seg opp, tror jeg mange kommer til å reise innenlands og i Norden. Det er tryggere, og vi vet ikke hva som skjer av ting i forholdt til krig og fred eller pandemier.

Han forteller at i Bodø skal han bygge et hotell på 250 rom som var tiltenkt kurs- og konferansemarkedet.

– Det tegner vi om. Hadde vi begynt å bygge det, hadde det vært feil i forhold til den virkeligheten vi går inn i.

Formuen ned 750 mill.

Kapital skrev ned formuen din med 750 millioner kroner til 3 milliarder i oversikten over Norges 400 rikeste i høst.

– Det er innafor, men det er jeg ikke så opptatt av. Det er bare teoretisk, vi sitter her langsiktig, sier Buchardt.

Hør hele podcasten der Buchardt også snakker om fjellhytter, boligmarkedet og hans tanker om regjeringskvartalet og planene for Ullevål sykehus.