<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår nytt gullrush

Gullprisen gikk til værs i 2020. Nå mener flere eksperter at resesjon vil bidra til å sende gull til nye høyder.

Publisert 12. aug. 2023 kl. 15.43
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 280 ord
NY TOPP: Flere analytikere mener gullprisen vil bryte nye rekorder. Foto: Bloomberg

Gull har tradisjonelt blitt sett på som en trygg havn i urolige tider. Da pandemien slo til i 2020 nådde gullprisen en foreløpig rekord på 2.087 dollar, ifølge CNBC.

Flere eksperter CNBC har vært i kontakt med mener nå at gullprisen vil nå nye høyder. Dette skjer med økende renter og ressesjonsfrykt som bakteppe.

Råvarestrateg Bart Melek i TD Securities mener gullprisen vil få fart på seg allerede på slutten av inneværende år.

«Jeg venter at gullprisen kommer til å stige over 2.100 dollar sent i 2023 eller tidlig i 2024», sier han, ifølge CNBC. 

Han begrunner sin optimisme med at Federal Reserve potensielt gjør en pause i innstrammende tiltak.

«Jeg er positiv til gull ettersom jeg tror Fed vil gå vekk fra sin restriktive linje. Dette tror jeg vil skje før man når inflasjonsmålet på 2 prosent», sier han.

Spår rally

Enkelte av analytikerne er langt mer positve enn Melek, hvor David Neuhauser i Livermore Partners tror på en ny gulltopp på 2.500 dollar i slutten av 2024.

Til sammenligning tilsvarer det en oppgang på 26 prosent fra dagens nivå på rundt 1.913 dollar.

«Mitt mål er 2.500 dollar i slutten av 2024. Det skyldes i stor grad at resesjonskrefter kan få tak på markedet allerede senere i år og få ytterligere fart ut i 2024», sier han.

Neuhauser venter at det vil være en tilstand av stagflasjon i global økonomi de neste årene samtidig som inflasjonen faller til mellom 3 og 5 prosent.

Adm. direktør Randy Smallwood i Wheaton Precious Metals tror også at vi vil se gullpriser på rundt 2.500 dollar i løpet av et par år.

«Alle lavkonjunkturer kan hjelpe gullprisen å stige», sier han og legger til at han ser svakheter både i amerikansk og kinesisk økonomi.