<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Barnearbeid i vaskefirma – fikk 7,1 mill. i bot

Et rengjøringsfirma har blitt ilagt millionbot av arbeidstilsynet etter det ble funnet barn så unge som 13 år på nattskift på slakterier. 

Publisert 8. mai 2024 kl. 13.14
Oppdatert 8. mai 2024 klokken 13.16
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 225 ord
BØTELAGT: Et vaskefirma har fått store bøter for barnearbeid ved flere slakterier. Bildet er hentet fra enn tidligere straffesak med PSSI.  Foto: U.S. Department of Labor

Et rengjøringsselskap har blitt bøtelagt 649.000 dollar – 7,1 millioner kroner – etter at en undersøkelse gjennomført av Department of Labor – det amerikanske arbeidstilsynet – avdekket at de hadde ansatt mindreårige til farlige jobber, deriblant å rengjøre slakterier.

Fayette Janitorial Service hadde ansatt minst 24 barn helt ned i 13-års alderen. De mindreårige hadde jobbet nattskift ved to forskjellige slakterier, ifølge arbeidstilsynet.

– Mindreårige ble brukt til å rengjøre farlig utstyr på slakterigulvet, som hodekapper, kjeftdrager, kjøttbånd og nakkesaks, sa Arbeidsdepartementet i en pressemelding fra februar der de beskrev resultatene av sin undersøkelse.

Får følger

«Bruken av falske identifikasjonsdokumenter gjorde at personer under 18 år klarte å omgå våre retningslinjer og prosedyrer. Dette krevde umiddelbar handling, skriver Fayette i en uttalelse til CNN.

I tillegg til å betale boten, må Fayette ansette en tredjepart for å hindre tilfeller av barnearbeid og opprette en måte å rapportere bekymringer om at barn blir ansatt.

Selskapet la til at de har samarbeidet med arbeidstilsynet, og at målet deres er å fortsatt sikre et trygt arbeidsmiljø for alle sine ansatte.

Tilfeller av ulovlig barnearbeid har økt de siste årene i USA og andre selskaper har blitt bøtelagt for å ansette mindreårige. Ifølge en DOL-undersøkelse betalte Packers Sanitation Services Inc. i fjor 1,5 millioner dollar – 16,4 millioner kroner – i bøter for å ansette mindreårige i farlige yrker og for å ha dem på nattskift.