<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gull stiger på Fed-forventninger

Gullprisen ligger an til å få sin første årlige økning på tre år, samtidig som den snuser på all-time high. 

Publisert 26. des. 2023 kl. 10.56
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 321 ord
DYRERE: Gull blir stadig dyrere etterhvert som de første rentekuttene fra den amerikanske sentralbanken kommer nærmere.  Foto: Bloomberg

Med forventninger om rentekutt fra Federal Reserve i løpet av neste år og en svakere amerikansk dollar, har gullprisen begynt å stige den siste uken før årsskiftet, melder Bloomberg. 

Det edle metallet handles for tiden nær rekordpriser, og er på vei mot sin første årlige økning på tre år. 

Fed-kutt innen mars

Senest i forrige uke kom det tall som viste at inflasjonen er på god vei ned, da det viste seg at den amerikanske inflasjonen sank til under 3 prosent i november. Tall som gir vann på mølla for de som venter på rentekutt fra den amerikanske sentralbanken. 

Swaps-markedene priser nå inn over 80 prosent sjanse for at det kommer rentekutt innen mars, noe som vil virke positivt inn på rentefrie eiendeler som gull, selv om noen flere i Fed-styret har motsatt seg tanken om en tidlig rentenedsettelse, skriver Bloomberg.

Kjerne-PCE, Fed's foretrukne inflasjonsmål, viser en prisvekst på 0,1 prosent på månedsbasis i november, mot en forventning på 0,2 prosent.

Tall fra Trading Economics viser at gullprisen steg til over 2.060 dollar pr. unse tirsdag (2. juledag), og er opp nesten en halv prosent hovedsakelig på grunn av en svakere dollar og lavere obligasjonsrenter. 

Ser gull i 2.500

En stigning i gullprisen har vært forventet av flere økonomer, og råvarestrateg Bart Melek i TD Securities sa for et par måneder siden at han mente gullprisen ville få fart på seg mot slutten av inneværende år. 

– Jeg venter at gullprisen kommer til å stige over 2.100 dollar sent i 2023 eller tidlig i 2024, sa Melek til CNBC.

Han begrunner sin optimisme med at Fed ville stoppe med rentehevelsene før man når inflasjonsmålet på 2 prosent. 

Melek fikk støtte av David Neuhauser i Livermore Partners som tror på en ny gulltopp på 2.500 dollar i slutten av 2024. 

– Mitt mål er 2.500 dollar i slutten av 2024. Det skyldes i stor grad at resesjonskrefter kan få tak på markedet allerede senere i år og få ytterligere fart ut i 2024, sa Neuhauser mens gullprisen lå på 1.913 dollar.